Sokan, különösen a férfiak felzizzennek, már a "saláta" szó hallatára is! Az irodában is sokszor legyintenek, hogy "Áhh, Réka már megint nyulat játszik!" vagy bombáznak a "Milyen madáreleséget eszel?", "Hogy tudok én ezzel jól lakni?" kérdésekkel. Hát az az igazság, hogy sokszor tényleg madárnak vagy nyuszinak érzem magam, olyan boldog vagyok a sali után! :) :) :)
Hogy mitől lesz egy saláta élvezhető, "nem unalmas", azt egy sorozatban szeretném elmondani a salátáim bemutatásával. Jelenleg heti 5-8 alkalommal eszem salátát a különböző főétkezésekre, és szeretném, ha nem is teljesen, de egy kicsit ti is követnétek engem. :-) De miért is eszem ennyi salátát? Ennek nagyon egyszerű magyarázata van! Mert SZERETEM, és ráadásul még EGÉSZSÉGES is. Viszont ahhoz, hogy szeressem, nekem is sok idő kellett. Tapasztalatra volt szükségem, hogy megtanuljam úgy variálni az alapanyagokat, hogy a zöld levelek fogyasztása élvezetté váljon.
A vitaminok, mint Élet, erő, egészség! segítik a szervezetünk működésétet, ezt szerintem mindenki tudja, mégsem eszünk friss zöldségből eleget. Sokan tabletta formájában próbálják kiegészíteni a hiányos étrendjüket, ami alapjában véve nem rossz megoldás, de én inkább a természetes út híve vagyok (bár néha én is szedek vitamint, különösen így a tél közeledtével). A saláták pedig, ha jól vannak összeállítva, szinte minden alapvető tápanyaggal rendelkeznek.
A jó saláta (amit főétkezésre fogyasztunk) alapvető hozzávalói a zöld saláta levelek, melyek alapot képeznek a tányérunkon. Ezekből általában az olyan keverékeket szoktam választani, melyekben az érdekesebb levelek vannak; bébi-spenót, rukkola, mángold, batávia, radicchio, lolo rosso. Sokan biztosan tudják, hogy 8 és fél évet éltem kint Spanyolországban és ott kezdtem felfedezni ezeket a finomságokat a zöldséges pultokban, melyekből sokkal izgalmasabb kinézetű és vitamindúsabb mixet kapunk, mint a klasszikus magyar fejes-saláta, vagy a jégsaláta. Szerencsére mára már nálunk is lehet kapni ilyen salátakeverékeket. Kedvencem az Eisberg Verona mix. Ezek a levelek különösen a rügysaláták, bébisaláták tele vannak vitaminnal, (K-vitamin, A-vitamin, béta-karotin, C-vitamin, B vitamin, E-vitamin) rosttal, amik segítenek az anyagcsere javításában, az ásványi anyagok felszívódásában, csökkentik a vér koleszterinszintjét, erősítik immunrendszerünket, segítenek a vérszegénység megelőzésében, akár lassítják a rákos sejtek kialakulását is, részt vesznek bőrünk szépségének, rugalmasságának megóvásában, látásunk javításában, az egészséges csontok és fogak építésében. Továbbá olyan ásványi elemeket is tartalmaznak, mint a vas, magnézium, kalcium vagy a kálium, melyek természetes úton való felszívódása szintén nagyon fontos a szervezet számára. Nem beszélve arról, hogy kalóriatartalmuk nagyon alacsony.
Szóval Hajrá, Salátára, vagyis Vitaminra fel!
Két olyan, gyorsan összedoható őszi salátát mutatnék be, amivel még most így télelőn színezhetitek étrendeteket.
- Málnás Kacsamellsaláta:
Hozzávalók 2 főre:
1 kacsamell
100 gr Eisberg Verona mix
40 gr bébi spenót
20 gr rambó retekcsíra
1 csomag (120 gr) málna
1 negyed kígyóuborka
2 evőkanál olivaolaj
2 evőkanál balzsamecet
1 evőkanál málna vagy valamilyen más erdei gyümölcs lekvár
Elkészítése:
A kacsa mellét a bőrénél kezdve süssük pirosra serpenyőben (TEFAL), hozzáadott olaj nélkül. Ha kész, tegyük a sütőbe 10 percre, majd vágjuk merőlegesen szeletekre. Az uborkát vágjuk apró kockákra, vagy reszeljük le nagy lyukú reszelőn, majd keverjük össze a saláta keverékkel és a csírával. A keveréket osszuk szét a tányérokon, majd szétosztva helyezzük rá a málnákat és a húst. Öntözzük meg az olaj-ecet és lekvár keverékével.
Jó étvágyat!
A másik saláta Egy bacon-ös, tökös bébi mángold saláta:
Hozzávalók 2 fő részére:
12 szelet baconszalonna
150 gr bébi mángold levél
150 gr sütőtök
30 gr brokkolicsíra
40 gr fehér (feta jellegű) sajt
2 evőkanál olivaolaj
1 evőkanál mustár
1 fél evőkanál méz
Elkészítése:
A szalonnaszeleteket helyezzük sütőpapírra és közepes hőmérsékletű sütőben süssük lassan ropogóssá. (Tipp: Sütőpapíros módon készíthetünk szalonna és kolbászchipset is krémlevesekhez, a serpenyősnél sokkal tisztább és füstmentesebb változat és még kavargatnunk sem kell. Az ilyen chips akkor jó ha kemény, roppanós, de ne legyen fekete, ezért soha ne magas hőmérsékleten süssük. Sokszor süteménysütés után, már kikapcsolt, de még forró sütőbe rakok be egy levéllel, ezzel is energiát spórolva.) A sütőtökből éles zöldségszeletelő késsel vagy zöldségpucolóval vágjunk le kisebb kanyarintásnyi darabokat, majd keverjük a csírával a mángoldlevelekhez. Osszuk szét a tányérokon a keveréket és morzsoljuk rá a fehér sajtunkat. Locsoljuk meg a mustáros-mézes olajjal és a tetejére halmozzuk a baconszeleteket. Fogyasszuk egészséggel!
Ezeket a salátákat hangulatomtól és éhségemtől függően teljeskiőrléső pirítóssal (bajor rozs, vagy Ludvig Jókenyér) szoktam köríteni. Mivel általában az ebédemet, sokszor a vacsorámat is az irodában töltöm el, így a feltéteket (kacsahúst, csirkemellet, bacont, sajtokat) még otthon elkészítem, így csak a saláta alapját dobom össze az étkezőben, ami nagyon gyorsan; 5-10 perc alatt megvan.
Jaaaa, és miért ez a cím? Keressétek az Instagrammon a nemunalmassaláták hashtag-et, vagy kövessétek a Profilomat.
Jó étvágyat kívánok mindenkinek!
R