rekaaasfood&health

Milyen egy maldív reggeli?

2017. április 20. 09:53 - rekaaa77

Feruárban a Maldív-szigeteket vettük célba és bizony ott is, mint minden más idegen országban megkerestük a helyi piacot, a zöldséges standokat, ill. megpróbáltam kicsit a konyhai kulisszák mögé is belesni. Természetesen erre a bekukkantásra nem az 5 csillagos resortban, hanem egy 2 ezer fős szigeten, a kimondhatalan nevű Kudahuvadhooban tettem kísérletet.

2017_telmaldives_035.JPGKudahuvadhoo csodálatos "erdeje" a parton.

Nem is volt nehéz, mert még az Instagramon összeismerkedtünk egy helyi sráccal Yamannal, aki kérés nélkül körbevezetett minket a falu-szigeten, ami kb 10 perc alatt átsétálható az egyik partról a másikig és az atoll székhelye. Ő a házukat is megmutatta, sőt a konyhában a kondérok fedelét is felkapkodta nekem, persze nem más, mint halas curry volt lefőzve a vacsorához. A helyiek muzulmán vallásúak, így a sertéshús nem szerepel az étlapukon, ami helyette van, az természetesen HAL minden mennyiségben, ill. a másik kiemelkedő étel, ami a napi menü elengedhetetlen része az exportra is szánt KÓKUSZ. Az indiai felmenőktől pedig a curry-t, mint ételhagyományt "örökölték", ami itt igen csípős. Yaman később küldött nekem képet egy másik reggelijükről is, ami tojáscurry volt, ezt már elég kerek szemmel néztem, a hagymás curry szószban egész, főtt tojások úsztak és ezt ette meg reggelire, kicsit bizarr... :-)

2017_telmaldives_710.JPG

A maldívok a kókuszt minden állapotában felhasználják, amit úgy kell elképzelni, hogy a egészen a dióból kihajtó kis pálmanövényig elfogyasztják, vagy más módon hasznosítják. A zöld vagy sárga fiatal diót a levéért szedik le, később amikor már létrejött benne a barna, csontos héj természetesen a leginkább hasznosított rész a friss fehér kókuszhús. Ha tovább várnak vele a közepében lévő víz "besűrűsödik" és létre jön helyette a kókuszalma, egy sárgásabb, szivacsos állagú, édesebb hús, amikorezt elgogyasztjuk, jól láthatjuk, hogy a két réteg között található a számunkra is ismertté vált kókuszzsír. Ezek után a kókuszdió kész a hajtásra, ami a szemén (a három lyukból az egyiken) keresztül nő ki az almából. Jó tudni, hogy bizony ha hajótörést szenvedünk a kis levéllel rendelkező dióhajtások friss belső húsát is elfogyaszthatjuk. A kókuszdiók íze, mint más gyümölcsöknél is, különböző, nem egyformán édes. Ami fura volt számunkra, hogy rájöttünk, hogy a reggelink egyik fő hozzávalója nem más, mint ez a gyümölcs, míg nem mondták, azt hittem, hogy retek, karalábé vagy valami ilyesmi. :-)

2017_telmaldives_586.JPGA vadonban feltört kókuszok belsejében a kókuszalma nagyon finom édes volt.

 

Szóval ez a reggeli a képen látható MASHUNI, egy kókuszos tonhal saláta, amit szintén kókuszos friss, meleg, laposkenyérrel és esetleg tojással tálalnak. A "mas" halat jelent, ami náluk nem más, mint a sárgaúszójú tonhal.

2017_telmaldives_446.JPGA szálláson így nézett ki ez a reggeli napról-napra.

Ezt az igazán egyszerű ételt úgy döntöttem én is el tudom készíteni otthon, szóval nézzük a hozzávalókat:

2 főre: 

1/2 normál méretű kókuszdió,

1 jó minőségű olajban elrakott tonhalkonzerv (természetesen lehet csak friss halból is készíteni),

100-300gr friss tonhal (halpiacon vagy mi a metróban szoktuk vásárolni, mivel én ebédként tálaltam, szerettem volna, ha külön szeletek is vannak a tetejére),

2 kisfej salotta hagyma (vagy vízbe áztatott lilahagyma),

1 szál póréhagyma,

friss chilli vagy ha nem tudunk beszerezni chilli-olaj ízlés szerint,

salátalevelek a díszítéshez.

Itt kell megemlítsem, hogy mivel indiai felmenőik vannak, a maldívok a curry mellett, mindent nagyon csípősen szeretnek, külön kertekben termelik a rövid, tömzsi chili paprikát.

2017_telmaldives_1376.JPGLassan hozzászokik a szervezet a csípősséghez, az ott lakók néha magában is fogyasztják ezt a paprikát.

 A saláta elkészítésének legnehezebb momentuma a kókuszdió feltörése. Régebben sokat szenvedtem kalapáccsal, de nem nagyon sikerült megbírkózni ezzel a feladattal, most viszont újdonsült barátainktól megtudtam, hogy is kell ezt csinálni, két kókuszdiót kell összeütni, a kettő közül az erősebb majd feltöri a másikat. Inkább kesztyűben fogjuk a diókat, mert elsőre csak berepedni fog az egyik kezünkben és akkor becsípheti a bőrünket, szóval csak óvatosan. Ha feltörtük a diót éles késsel feszegessük ki a fehér húst és aprítóban aprítsuk olyan kicsire, amennyire csak tudjuk, a barna héját nem kell levágni, nyugodtan rajtahagyhatjuk. A kókusz felét tegyük félre a lepényhez. A tonhalszeletek széleit vágjuk le és pár perc alatt főzzük meg. Vágjuk össze a shalotta hagymát, póréhagymát és a friss chilit. Bontsuk ki a konzervünket és öntsük le az olajat, majd tegyük egy keverőtálba és keverjük bele a hagymákat, ha van friss chilink azt is ízlés szerint és természetesen a kihagyhatatlan kókuszt, tegyük bele a főtt halat is és villával jól pépesítsük. Ízesítsük kevés sóval, chilivel, ill. mivel nem volt friss chilim, tartok itthon chiliolajat, ami nem más, mint egy üvegben olivaolajban áztatott "ágyas" chilipaprika, aminek az aromája, csípőssége jól beleolvad az olajba, ezzel locsoltam meg. Ha kész akjuk félre.

2017tavasz_906.JPG

Jöhet a lepény elkészítése:

Hozzávalók:

200gr liszt,

a fél kókuszdió húsa,

1 dl kókusztejszín,

1 teáskanál kókuszzsír,

csipetnyi só,

és kb. annyi evőkanál víz, amitől a tészta szép ruganyos, nyújtható lesz.

Keverjük össze a lisztet a kókusszal sózzuk ízlés szerint, majd adjuk hozzá a tejszínt és a kókuszzsírt, keverjünk bele annyi vizet evőkanalanként, hogy egy jól nyújtható, rugalmas tésztát kapjunk. Osszuk 6 részre és lisztezett deszkán nyújtsuk ki egyessével, a sütés előtt, 2-4 mm vastagságúra. Vegyünk elő egy tapadásmentes palacsintasütőt és süssük mindkét oldalát aranybarnára, gyújtsük egy tányérra és takarjuk le őket egy alufóliával, csak úgy, mint a palacsintákat, a lényeg, hogy ne hüljenek ki.

2017tavasz_884.JPGA tészta jól nyújtható lesz.

Ha reggelire készítitek ezt az ételt, süssetek hozzá egy-két tükörtojást, én kicsit több tonhalat vásároltam, ill. ebédidőben készítettem, forró kókuszolajon sütöttem ki tonhal szeleteket is rózsaszínre és azzal együtt friss sóska és rukkola leveleken tálaltam.

2017tavasz_921.JPGAz álatalam készített változat.

 

Remélem tetszik nektek ez az étel  és elkészítitek majd, minket teljesen lenyűgözött a kókusz ilyen jellegű felhasználása, különösen, hogy régen csak süteményekben használtam! Ha elkészítitek várom a visszajelzéseitket!

Jó étvágyat!

Réka

Ui.: Ha esetleg kiváncsiak vagytok, hogyan töltöttük napjainkat a szigeteken nézzétek meg a házivideónkat!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://rekaaasfood.blog.hu/api/trackback/id/tr8312398169

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása